Mere end tal og beregninger – på BDE fik Nichlas kompetencerne til at skabe løsninger

For Nichlas var det afgørende at finde en ingeniøruddannelse, der indeholdt mere end rå matematik. Han ville læse en uddannelse, hvor han kunne arbejde innovativt og udvikle løsninger, som giver mening i det større billede. Derfor startede Nichlas på diplomingeniøruddannelsen i forretningsudvikling, BDE.

BDE-uddannelsen kombinerer teori med praktisk erfaring gennem projektarbejde, virksomhedssamarbejder og konkurrencer i undervisningen, hvilket ifølge Nichlas engagerer de studerende og gør studieforløbet sjovt.

“Hvert år har vi i forbindelse med 2. semesters fysikundervisning en konkurrence om at bygge den stærkeste og mest kreative kran og komme med den bedste præsentation. Det er en festdag for alle BDE’er og et af uddannelsens mange højdepunkter,” fortæller Nichlas.

BDE forbinder ingeniørfaget med forretningsforståelse

Nichlas blev introduceret til BDE-studiet i forbindelse med et projektarbejde i 2.G, hvor kombinationen af teknik, innovation og forretningsforståelse fangede hans interesse. Nu er Nichlas på fjerde semester, og han er ikke tvivl om, at BDE er den rette uddannelse for ham.

“Jeg synes, det er fedt, hvordan vi arbejder teknisk, uden at det bliver ensidigt. Det er en ingeniøruddannelse, men vi er ikke låst fast på matematiske beregninger og tekniske detaljer. Vi lærer, hvordan en forretning kan anvende den teknologi, vi arbejder med,” forklarer Nichlas.

Projektarbejde på hvert semester

På hvert semester skal de studerende arbejde i grupper om et semesterprojekt, hvor de i tæt samarbejde med virksomheder omsætter teori til praksis. Det er en opbygning, der giver dig konkret erfaring med at løse problemstillinger, og samtidig udvikler du din evne til at arbejde i teams. Nichlas fremhæver det som noget af det bedste ved BDE-studiet.

“BDE er meget projektorienteret. Vi lærer at arbejde teknisk med udvikling af nye produkter og løsninger, og samtidig får vi en forståelse for, hvordan det kan gavne en virksomhed i det større billede. Projektarbejdet lærer dig at tænke innovativt og skabe konkrete løsninger, der hjælper virksomheder,” fortæller Nichlas.

Nichlas beskriver også, hvordan man som studerende selv er med til at forme sin læring gennem semesterprojekterne:

“Vi har næsten fuld opgavefrihed, så vi kan i høj grad vælge den retning, vi vil. Vi kan løse en konkret opgave for en virksomhed, vi selv finder. Eller vi kan arbejde med iværksætteri og løse en opgave i vores egen virksomhed. Jeg har f.eks. samarbejdet med en virksomhed, der bygger spær, hvor det blev meget teknisk. I et andet semester har jeg arbejdet med markedshåndtering af makeup-produkter. Så du bestemmer i høj grad selv dine projekter.”

Bindeleddet mellem ingeniør og forretning

Nichlas beskriver, hvordan opbygningen på BDE er delt ud på ingeniørfag som matematik og fysik og på de mere merkantile fag som forretningsudvikling, strategi og investeringsanalyse. Det er en opbygning, der uddanner de studerende til at forstå og udvikle en forretning fra A-Z.

“Det er fedt, at vi lærer at tale begge sprog - både det forretningsmæssige og ingeniørernes. De to fagområder taler typisk forbi hinanden, men på BDE lærer du, hvordan du skal løse problemet, og hvem du skal have fat i, når problemet skal løses. Du bliver det her led, der skal bygge bro mellem de to,” forklarer Nichlas.

Gennem fag som personlig og social kompetenceudvikling lærer de studerende, hvordan de skal agere som bindeled.

“Jeg har lært, hvordan jeg skal tale med forskellige personlighedstyper, hvordan jeg selv skal agere i situationer, og hvordan jeg selv kan lide at blive talt til. Det er nogle gode egenskaber at have, når man kommer ud på en arbejdsplads. Vi bliver rigtig gode til at lede og styre projekter samtidig med, at vi lærer os selv rigtig godt at kende,” fortæller Nichlas.

Et gymnasielignende studiemiljø – på den gode måde

Med en flytning fra Silkeborg kom Nichlas til Herning uden den store omgangskreds. Men det blev heldigvis kun en bekymring for en kort stund.

“Man får hurtigt etableret en omgangskreds, og folk er gode til at gribe én. Vi er et mindre hold, og det bliver hurtigt lidt gymnasieklasse på den gode måde, hvor alle kender alle. Man har lyst til at være på studiet og på campus, fordi man ved, at der er et godt fællesskab,” fortæller Nichlas.

Nichlas fremhæver også relationen til underviserne og de studerende på andre semestre:

“Vi kender alle vores undervisere ved fornavn, og de kender også vores navne. Du kan altid spørge dem om hjælp. Der bliver også gjort meget ud af, at vi skal huske at benytte os af de studerende på andre semestre og spørge dem til råds – de er altid klar til at hjælpe. Det er en del af kulturen på BDE, at vi hjælper hinanden, og det gør det bare rigtigt behageligt og fedt at være i.”

En spændende fremtid med projekter i fokus

Nichlas ser frem til et semester og en fremtid, hvor han kan bruge sine BDE-kompetencer til at arbejde med projektstyring.

“Jeg synes, det er fedt at være med til at starte projekter op og så på sigt give stafetten videre til nogen, der kan drifte det,” smiler Nichlas.

Og det er Nichlas allerede i gang med gennem et iværksætterprojekt, som han startede op på et tidligere semester. I samarbejde med Herning Kommune skal Nichlas hjælpe kommunen med et ordentligt datagrundlag for deres bilflåde, så den kan optimeres både økonomisk og klimamæssigt.

“Vi er startet op med ti biler, men forhåbentlig får vi lov til at køre det ud i hele deres bilflåde med over 230 biler. Det bliver sjovt, hvis vi når dertil,” fortæller Nichlas.

Overvejer du at læse BDE?

For dig, der overvejer at læse BDE, understreger Nichlas: “Du skal ikke lade dig skræmme af de tekniske fag. Hvis du ikke kan det i forvejen, så lærer du det på studiet. Vi hjælper hinanden, så du står aldrig alene med det.”

Mød flere BDE-studerende