Studerende udvikler revolutionerende kornrenser til landbruget

En gruppe studerende fra Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, Aarhus BSS i Herning har udviklet en kornrenser, der kan rense 40 tons korn i timen. Til sammenligning kan den største på det danske marked lige nu kun tage 13,5 tons i timen.

Kornrenseren. Foto: Thomas Bjerre Bojsen

Seks ingeniørstuderende (det såkaldte Business Development Engineer-studie) har skabt en kornrenser i en hidtil ikke set størrelse for Øgendahls Maskinfabrik i Lemvig.

Kornrenseren er gennemtænkt på flere niveauer, idet den kan tilkobles standardiserede rørsystemer der pt. bliver brugt i landbruget, ligesom den kan være i en 20-fods container, så den nemmere kan fragtes udenlands. Den er også billig og nem at producere, - kostprisen vil formodentligt ligge væsentligt under eksisterende konkurrenters pris. Materialeprisen er vurderet til ca. 30.000 kr., hvor eksisterende kornrensere koster omkring 110.000 kr. Endelig kan man nemt og hurtigt udskifte de hullede plader i kornrenseren, hvis funktion er at frasortere urenheder, såfremt landmanden eksempelvis ønsker rensning af en anden korntype.

”De små producenter har svært ved at hamle op med de større, og med denne kornrenser vil det være muligt for selv små producenter at klare en stor mængde korn, og det betyder meget for den enkelte landmand rent økonomisk,” fortæller Lars W. Falk-Petersen, en af de seks studerende, der har udviklet kornrenseren.

Lignende findes ikke på markedet
I landbruget skelner man mellem korn, der er renset effektivt og giver korn stort set uden urenheder, og så korn der bliver forrenset, hvilket er en mere overfladisk rensning af kornet. Denne kornrenser kan indstilles til både at forrense og rense kornet effektivt, efter landmandens ønske.

”Konkurrenter foretager en forrensning, så selv om deres kornrenser måske kan klare 80 tons, så ryger en stor del af kornet blot igennem og er dermed ikke renset effektivt. Hvis denne kornrenser bliver sat i produktion, vil det være den største og mest effektive på det danske marked," supplerer Martin Lønsmann, medlem af projektgruppen.

Vigtigt at rense kornet
Kornrensere benyttes til at frarense urenheder fra korn, som eksempelvis sten, sand og støv, når det kommer ud fra mejetærskeren. Det er vigtigt at rense korn, for det mindsker toksin-indholdet i kornet, giver mindre slid på mølle/udfodringsanlæg og færre mave-tarm-symptomer, såfremt kornet benyttes til fodring af svin, og så har det betydning for tørringen, da tørring af korn koster pr. rummeter, og på den måde er det dyrere, hvis man ikke får det renset først.

Øgendahls Maskinfabrik har i mange år produceret kornrensere, hvoraf den største, der kan rense alle urenheder, kan klare en kapacitet på 5 tons korn i timen, og den største på markedet som sagt kan klare 13,5 tons i timen. Ønsket var derfor at producere en kornrenser, der kunne tage 40 tons i timen, og det var her, de studerende kom ind i billedet.  

Fakta
Renseteknologien bag kornrenseren er det, der kaldes en tosoldet tromlerenser, der muliggør frasortering af alle partikler med differentierende størrelse fra de gængse korntyper.

Yderligere oplysninger

Projektgruppen består af:

·         Martin Lønsmann

·         Lars W. Falk-Petersen

·         Anders Jørgensen

·         Thomas Valbjørn

·         Nickolaj Berthelsen

·         Thomas Bjerre Bojsen

Kontaktperson:
Thomas Bjerre Bojsen
Tlf: 27 65 85 05
Mail: Thomas@bjerrebojsen.dk

Alternativ kontaktperson:
Thomas Valbjørn
Tlf: 26798157
Mail: thomas@valbjorn.net