Studerende fra Aarhus BSS i Herning vinder årets Innovationspris

Hussam Mansour og Szabolcs Nagy, der begge læser teknologibaseret forretningsudvikling på Aarhus Universitet i Herning vandt Innovationsprisen 2018 for deres projekt ’Smart Recycling’. Prisen på 50.000 kroner og et springboard-forløb blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i forbindelse med Forskningens Døgn.

Fra venstre: Hussam Mansour, Szabolcs Nagy og Søren Pind. Foto: Inge Lynggaard Hansen

”Innovation er en afgørende motor i udviklingen af vores samfund. Derfor er det en stor fornøjelse at være i selskab med så kreative og fremsynede studerende som jer.” 

Sådan lød budskabet fra uddannelses- og forskningsministeren, da han d. 24. april overrakte årets innovationspriser som en del af det landsdækkende event Forskningens Døgn. I løbet af dagen blev ti finalistgrupper skåret ned til fem, som herefter skulle pitche deres ideer foran en professionel jury. Og her var det de to studerende fra Aarhus BSS i Herning og iværksættere bag virksomheden Smart Recycling Hussam Mansour og Szabolcs Nagy, der var mest overbevisende. 

Intelligent affaldssortering

Vinderprojektet består af en sensor, som kan måle mængden af indhold i affaldscontainere, og give besked, når containeren er fuld. Dermed effektiviseres renovationsarbejdet, så containerne kun tømmes, når de er fulde. En idé, som faldt i juryens smag. 

Foruden æren består førstepræmien af 50.000 kroner og et professionelt springboard-forløb, der består af dybdegående sparring og feedback på forretningsplan og strategiske udfordringer. Og de to studerende er ikke i tvivl om, hvordan pengene skal bruges. 

”Pengene skal reinvesteres i virksomheden, så vi kan fortsætte udviklingen og fokusere på at reducere produktionsomkostningerne. Vi er de første i Danmark med det her produkt,” siger Hussam Mansour. 

Pengene er dog ikke det eneste, de to prisvindere kan bruge til noget. 

”Opmærksomheden omkring innovationsprisen har resulteret i flere spændende henvendelser. Så vi har allerede udvekslet en del kontaktoplysninger med vigtige partnere,” siger han. 

Entreprenørskab og innovation på Aarhus Universitet i Herning

Aarhus Universitet i Herning har et stærkt iværksættermiljø med studentervæksthuset Business Factory, som giver studerende en unik mulighed for at arbejde med innovation og entreprenørskab sideløbende med studierne, samt forskningscenteret Centre for Business Development for de entreprenører, som har en digital forretningsidé.

Og det var netop en digital forretningsidé, der fik Hussam Mansour og Szabolcs Nagy til at starte deres virksomhed med hjælp fra et start-up program i Centre for Business Development. Centret har digital forretningsudvikling og digitale teknologier som hovedfokus, og specialiserer sig derfor specifikt i rådgivning og udvikling af digitale iværksættere.

Via start-up programmet bliver de to prismodtagere og andre ligesindede rådgivet omkring udvikling af digitale forretningsmodeller, fundraising, fælles udvikling af forskningspublikationer og konferencedeltagelse, således at iværksætternes digitale idé udvikles strategisk og får den opmærksomhed og finansielle opbakning, som er nødvendig for forretningsmæssig succes på kort og lang sigt. 

Om Innovationsprisen

  • Innovationsprisen er en årlig konkurrence for alle landets studerende på de videregående uddannelser.
  • De ti finaleprojekter, som er valgt på baggrund af en fagjury med ekspertise inden for innovation og en facebookafstemning, hvor mere end 10.000 personer har afgivet sin stemme.

Juryen bestod i år af

  • Daniel Christensen, sidste års vinder med projektet ’Virtual Reality Rehabilitation’
  • René Damkjær, Innovationsfonden
  • René Dybdal, stifter af Innovationsprisen
  • Flemming Frandsen, Connect Denmark
  • Erik Hygum, direktør i VIA Pædagogik & Samfund