Midt- og vestjyske fremstillingsvirksomheder får hjælp til digitalisering
I samarbejde med Teknologisk Institut og Aarhus Maskinmesterskole og med støtte fra Industriens Fond inviterer Center for Business Development (CBD), en del af Aarhus BSS i Herning, lokale fremstillingsvirksomheder med i et projekt for at styrke erhvervslivets arbejde med udvikling af nye digitale forretningsmodeller.
Den global konkurrence og en enorm teknologisk udvikling betyder, at mange danske fremstillingsvirksomheder er nødt til at udvikle forretningen digitalt, hvis de vil klare sig i fremtiden. Derfor har de tre samarbejdspartnere skabt projektet, der vil hjælpe lokale virksomheder med at blive bedre rustet til en digital fremtid.
”Fokus for projektet er, at vi gerne vil hjælpe små og mellemstore virksomheder med at blive bedre til at arbejde med digitale teknologier i deres forretningsudvikling. Vi ønsker at give dem konkrete værktøjer og modeller, der kan styrke deres nuværende og fremtidige digitale forretningsudvikling,” forklarer Annabeth Aagaard lektor og centerchef for CBD.
”Projektet udspringer af Industriens Fonds temaindkaldelse om nye digitale forretningsmodeller i 2017,” fortæller Annabeth Aagaard. Industriens Fond udbyder jævnligt temaindkaldelser, hvor der efterspørges projektforslag på områder, som vurderes af væsentlig betydning for dansk konkurrenceevne. Inspirationen kommer blandt andet fra virksomhedsledere fra danske industrivirksomheder.
Workshops og master classes skaber grobund for digitalisering
Projektet retter sig mod i alt ca. 200 virksomheder, 50 af dem har allerede arbejdet med digitalisering, men har stadig et stort potentiale for udvikling. De sidste 150 virksomheder er endnu ikke begyndt, men får en udførlig intro og vil blive guidet og hjulpet i gang. Og selvom projektet startede op i sensommeren, er der stadig plads til flere virksomheder, og ligesom det gjaldt de første virksomheder, der tilmeldte sig, så er det ganske gratis at deltage.
”Det er ikke for sent at komme med i projektet, vi har et væld af spændende workshops, master classes og open labs i det nye år. Vores fornemmeste opgave er at hjælpe flest muligt videre i deres digitaliseringsproces,” fortæller Anita Krogsøe Skou, videnskabelig assistent i CBD.
Projektet er bygget op omkring en række workshops, master classes samt teknologi open labs, som hver har et nyt emne. I samråd med CBD, Aarhus Maskinmesterskole og Teknologisk Institut finder deltagerne ud af, hvornår de hver især får mest ud af at deltage.
”De deltagende virksomheder skal ikke deltage i alle dele af projektet, det er der ikke nogen, der har tid til. Det er faktisk meget frit, så de kan tilmelde sig de aktiviteter, der er interessant for dem. Og vi hjælper dem også meget gerne med at skræddersy forløbet, så de får mest muligt ud af det,” fortæller Anita Krogsøe Skou. Som også fortæller, at foråret byder på nogle virkelig spændende muligheder.
”Vi har master classes i alt fra hvordan man skaber en forretningsmodel til implementering af digital forandring og helt over i meget specifikke open labs med f.eks. fokus på simulering, 3D-print og optimering af lager med robotter,” fortsætter hun.
Netværk er vejen frem
Projektet har været i gang i nogle måneder, og flere lokale virksomheder har allerede deltaget i workshops omkring digitalisering.
”Det er klart, at det her projekt handler rigtig meget om digitalisering og forretningsmodeller, det er hele præmissen, men det handler i ligeså høj grad om, at virksomhederne kan danne netværk og lære af hinandens erfaringer,” fortæller Anita Krogsøe Skou. Og det er Torben Andersen adm. direktør hos AUBO enig i.
”Når det kommer til digitalisering, er der ingen facitliste. Det kan være frustrerende og svært at finde hoved og hale i for de fleste,” fortæller Torben Andersen, der deltog i en af efterårets workshop med et håb om at få udvidet netværket og igennem sparring og vidensdeling få et lidt nærmere indblik i digitaliseringens verden.
”Det her handler rigtig meget om vidensdeling for mit vedkommende. Der er jo tilpas meget bonderøv i virksomhederne her på egnen til, at vi godt kan snakke sammen. Og når man står i spidsen for en virksomhed, så leder man vel altid efter nogen af spare med, og det synes jeg, at jeg har fundet her,” fortæller Torben Andersen.
Lokale virksomheder kaster ikke digitaliseringshåndklædet i ringen
”Vi er jo allerede i gang, og jeg vil tro, at vi kan sætte flueben udfor rigtig mange ting på en digitaliseringsliste. Som leder må jeg jo indse, at når man taler digitalisering, så er vi nået til noget, hvor min intuition ikke længere kan være med. Det er sket med sådan en hastighed, at det er svært at forstå og se en mening med,” fortæller Torben Andersen. Men han har bestemt set lyset i digitaliseringen, og ved at det er vejen frem.
”Vi har ikke tænkt os for bare at stikke hovedet i busken. Vi befinder os midt i den mest innovative del af Danmark, virksomhederne her på egnen kommer fra hede og lyng, de er skabt af flid og viljestyrke, så det ligger ikke så meget til os herude at gemme sig for udviklingen,” afslutter Torben Andersen.
Og det er netop værktøjerne og modellerne til at komme videre med digitaliseringen, Center for Business Development (Aarhus BSS i Herning), Teknologisk Institut og Aarhus Maskinmesterskoles projekt vil finde frem til og træne virksomhederne i. Målet med projektet er helt konkret at 80 procent af de deltagende virksomheder opnår en målbar modning i forhold til at kunne arbejde med udvikling af digitale forretningsmodeller. Målet er at få endnu flere lokale virksomheder til at melde sig til de forskellige workshops og master classes, så de kan høste gevinsten af al den viden Center for Business Development ligger inde med og brænder for at få ud til det lokale erhvervsliv.
Den næste række af workshops begynder allerede i januar og der er simulering på programmet 7. marts hos Aarhus Maskinmesterskole til Open Lab. Så det er ikke for sent at tilmelde sig endnu. De kommende aktiviteter er at finde på projektets hjemmeside: www.digitalbusinessmodels.dk
Kontakt:
Lektor Annabeth Aagaard
Birk Centerpark 15
7400 Herning
Tlf. 26250806 eller aaa@btech.au.dk
Eller
Videnskabelig Assistant Anita Krogsøe Skou
Birk Centerpark 15
7400 Herning
Tlf. 93421636 eller Anita.krogsoe@btech.au.dk