Forskere tildelt Best Paper pris

Videnskabelig assistent Gitte Kingo Andersen og lektor Jane Flarup har fået tildelt Best Paper Award ved WPMC/GWS 2018 Award Banquet Ceremony d. 27. november 2018 i Chang Rai, Thailand. Prisen fik de for deres artikel ”Business Model Innovation Coaching in a three-dimensional continuum”. Professor Peter Lindgren modtog prisen på vegne af de to forfattere.

Gitte Kingo Andersen og Jane Flarup satte sig for at ville undersøge, hvordan en dygtig MBMI (Multi Business Model Innovation) coach skal agere, så de studerende både lærer om og af MBMI, mens de på samme tid skal levere en innovativ løsning til virkelige virksomheder. 

Algoritmer hjalp med at aflæse følelser

I efteråret 2017 inviterede Aarhus BSS i Herning 15 studerende fra Danmark, Norge og Sverige til at arbejde med cases fra tre nordiske virksomheder. Thise Mejeri (Danmark), VEAS Biogas (Norge) og Smögenlax (Sverige) leverede en case med en forretningsmæssig udfordring, som blev præsenteret for hver sin gruppe af studerende. 

De tre dages case forløb, der fulgte, var meget intensive, da de studerende skulle: 

 1. forstå multi business model innovation konceptet, samt brugen af BeeLab og tilhørende værktøjer
 2. forstå og analysere casens eksisterende vilkår og udfordringer
 3. arbejde med casens udfordring på baggrund af analysefasen
 4. pitche deres løsning overfor et internationalt dommerpanel.

Derudover skulle de studerende lære hinanden at kende, finde ud af at arbejde sammen og levere en innovativ idé til en forretningsmodel, når de tre dage var gået. 

De studerende havde hver deres BeeLab, hvori de blev observeret af 360 graders videooptagelser. De blev desuden ansigts-monitoreret ved hjælp af kamera-kasketter, der aflæser f.eks. glæde, bekymring og puls via diverse sensorer.  I løbet af de tre dage blev der indhentet enorme mængder af data f.eks.:

 • Mere end en million målinger af Co2, temperatur, luftfugtighed og tryk
 • Mere end en million målinger af hjerterytme
 • Mere end en million billeder af ansigter til senere undersøgelse gennem ansigts- og følelsesgenkendelsesalgoritmer

Den gode coach

Resultaterne af analysen blev, at en MBMI-coach skal kunne undervise, vejlede og være forudseende. Coachen skal: 

 • kunne give svar og stille spørgsmål
 • være fleksibel og kunne skifte position og perspektiv mange gange
 • være ekspert
 • støtte de studerendes arbejde
 • facilitere de studerendes teamsamarbejde 

Undersøgelsen og resultaterne blev udgivet i artiklen ”Business Model Innovation in a three-dimensional continuum”, der netop har modtaget den fine pris. Men det betyder ikke, at Gitte Kingo Andersen og Jane Flarup har tænkt sig at hvile på laurbærrene. Eksperimentet ovenfor har gjort det muligt at forberede et nyt forsøg, der kan finde sted i foråret 2019, hvor en række nye teknologier vil blive implementeret. Forsøget vil blive indlejret i tre nye EU projekter, hvoraf det ene allerede er bevilliget.