Ny leder af forskningscenter vil skabe relevant forskning for det lokale erhvervsliv

Peter Enevoldsen er ny leder ved Center for Energiteknologier ved AU i Herning. Med et stålfast forskningsfokus på bæredygtige energiformer vil han være relevant for det midt- og vestjyske erhvervsliv.

Peter Enevoldsens forhold til bæredygtig teknologi har været en passion, siden han i gymnasietiden kom helt tæt på en vindmølle under et virksomhedsbesøg. Foto: Rasmus Eriksen

Et forskningscenter, der har fokus på bæredygtige energiformer, er perfekt placeret i Midt- og Vestjylland.

Det mener Peter Enevoldsen. Han er netop blevet udnævnt til leder for Center for Energiteknologier (CET) ved AU i Herning, og ifølge forskeren er lokalområdet kendetegnet ved ildsjæle og entreprenørskab.

”Det var her det danske vindmølleeventyr begyndte, og jeg får jævnligt opkald fra lokale virksomheder, som har gode idéer til forskningsmæssige samarbejder,” siger Peter Enevoldsen, der de seneste år har fungeret som dagligleder ved forskningscenteret.

Den nye centerleder overtager rollen efter professor Benjamin Sovacool, der har ledet centeret i en årrække.

Den tidligere leder vil stadig være tilknyttet centeret, men overlader lederrollen til Peter Enevoldsen for at fokusere på et forskningsprojekt ved CET, som i oktober 2020 blev tildelt den prestigefyldte ERC Synergy-bevilling på 70 mio. kr. fra Det Europæiske Forskningsråd. Projektet skal undersøge alternative løsninger på den globale opvarmning.
 

”Vores ypperste forskningsmål er at undersøge, hvordan vi kan reducere omkostninger ved vedvarende energi med objektiv forskning”
 

Målet er anvendelig forskning
CET fokuserer sin forskning omkring bæredygtige energiformer, hvor man undersøger teknologierne, forretningsmulighederne ved dem og de politiske aspekter. Ifølge Peter Enevoldsen handler det om at skabe forskning, som kan benyttes i erhvervslivet og i sidste ende skabe værdi for samfundet som helhed.

”Vores ypperste forskningsmål er at undersøge, hvordan vi kan reducere omkostninger ved vedvarende energi med objektiv forskning,” siger han.

Det er ikke centerets opgave at skabe økonomiske resultater for virksomhederne, men udvikle forskningsprojekter og innovation sammen med dem. Det skal i sidste ende øge brugen af vedvarende energi og gøre den mere tilgængelig og konkurrencedygtig.

Begrebet hedder ”applied science”, og hvis en virksomhed eller kommune i Midt- og Vestjylland beskæftiger sig med en eller anden form for bæredygtig teknologi, skal de gerne have haft berøring med CET, lyder ambitionen fra Peter Enevoldsen.

”Står en organisation med en udfordring, som kan løses forskningsmæssigt, vil vi meget gerne indgå et samarbejde,” siger han.

Dermed holder Peter Enevoldsen centerets unikke tilgang til forskning i hævd, som f.eks. har betydet, at centeret siden 2014 har haft en resultatkontrakt med Herning kommune, der skal understøtte kommunens branchesatsning på grøn energi.


Passion for vindenergi
Peter Enevoldsens forhold til bæredygtig teknologi har været en passion, siden han i gymnasietiden kom helt tæt på en vindmølle under et virksomhedsbesøg.

Her blev den unge gymnasieelev fascineret af teknologien og den menneskelige drivkraft, der lå bag skabelsen af vindteknologien.

”I dag bliver jeg stolt, når jeg ser en vindmølle. Det er ikke national stolthed, men en stolthed af den menneskelige intention, som vindmøllen er en vidnesbyrd på,” siger Peter Enevoldsen.

Samme passion og drivkraft fik ham ind på BDE-uddannelsen ved instituttet i Herning og blev kun forstærket, da han tog kandidaten som civilingeniør i teknologibaseret forretningsudvikling det samme sted.

Da han dimitterede var det derfor naturligt for ham at søge ind på en af de store vindmøllemastodonter i lokalområdet Siemens Gamesa. 

Tørsten efter mere viden inden for feltet kunne dog ikke slukkes for den nyuddannede civilingeniør. Han gik efter en ph.d. og blev tildelt en vejleder fra selvsamme forskningscenter, som han nu er leder for.


Et forskningscenter i udvikling
Der bliver nok at tage fat på for den nyudnævnte centerleder. CET har inden for en kort periode fået flere store forskningsbevillinger bl.a. den førnævnte ERC-bevilling, som sammen med andre projekter er med til at fordoble antallet af forskere i centeret, der i dag har ti medarbejdere.

Også i de kommende ansættelser har Peter Enevoldsen ambitioner om, at de nyansatte forskere skal være i øjenhøjde med offentligheden og erhvervslivet.

”Det er et krav, fordi det er en så stor del af vores DNA. Selv om vi er et center i vækst, så må vi aldrig lukke os om os selv. Vores forskning skal altid have udspring i virkeligheden og konkrete udfordringer,” siger Peter Enevoldsen.

 


Blå bog

Peter Enevoldsen



• Tiltræder 1. januar 2021 som forskningsleder for i Center for Energiteknologier (CET) ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi.

• Bachelor fra BDE-uddannelsen og har en kandidat i teknologibaseret forretningsudvikling.

• Har efterfølgende lavet ph.d.-afhandling i samarbejde med Siemens Wind Power.

• Har arbejdet for Global Wind Power i Herning og har haft konsulentopgaver for bl.a. Innovationsfonden, Siemens Wind Power og Envision (kinesisk energiselskab).

• Siden 2017 har Peter Enevoldsen været ansat som adjunkt og lektor på Aarhus Universitet i Herning.